SubscribeBLOG

En Rallarskröna

 

 

En Rallarskröna är en tecknad serie under produktion som utspelar sig på slutet av 1800-talet, en äventyrlig och mytomspunnen tid i Sveriges historia.

Nu föddes rallarkåren för att bana väg för järnvägen och blev med det en stark symbol för industrialismen. Rallarna var även bland de första yrkesgrupper att organisera sig fackligt.

Det farliga arbetet med svartkrut och tung sten ledde till många olyckor, varpå rallarna kom överens om att alla skulle ge en del av sitt lön till de drabbade, en tidig variant av sjukförsäkring. Det är utgångspunken i min skröna, berättad i form av en tecknad serie.

Skrönan handlar om ett rallarlag som tröttnat på det farlig arbetet med svartkrut och får tips av kockan Svarta Björn att en uppfinnare i Stockholm tydligen kommit på ett sätt att göra sprängarbeten säkrare. Det är starten till ett dynamiskt äventyr genom Sverige i industrialismens gryning, ett U-land fullt värme och nyfikenhet, men även av maktmissbruk och främlingsfientlighet.

 

Vägar_tusch

 

Building Yogtowers

Yogtowers

This past christmas, Brittish podcasters/youtubers Yogscast raised funds for Oxfam.

To support this great initiative I’ve drawn this illustration, showing their effort during the livestreams, broadcasted from the Yogscast office, known as Yogtowers. I hope to to contribute to this great cause by auctioning out the original inkdrawings here.

All earnings from this auction will be donated to the Honeydew Honeydrive, supporting Oxfam’s Plan Bee and 365 Emergency Response  charities.

Plan Bee provides training and a workshop for the manufacture of modern beekeeping equipment for Ethopian families. It will open up new jobs and allow beekeepers to earn a better living for their families. 365 Emergency Fund is a specialised project dedicated to aiding  emergency situations worldwide. Oxfam responds to around 25 situations worldwide at any one time.

The tower was built piece by piece by pasting together ink drawings of members of the Yogcast crew showing their great efforts during their fantastic livestreams, so far they have raised over £ 200’000 from donations, mainly from their tremendous fanbase, known as the Yognaughts.

Learn more about Honeydew’s honeydrive and Oxfam by watching this video:

 

StrippinmartynsparklesLogo

Konst till Sveriges bästa konstförening!

Ett tips till alla konstnärer som har verk att sälja men har svårt att hitta köpare är att vända sig till någon av Sveriges alla tusentals konstföreningar. I dagarna sålde jag 2 verk till civilekonomernas konstförening, Sveriges (i min mening) bästa konstförening.

Det effektivaste är att boka ett möte med konstföreningen och ta sina verk under armen och presentera dem snyggt. Många konstföreningar har svårt att hitta fin samtida konst, så det är upp till oss konstnärer att visa upp oss.

I detta fall så hade jag en god vän som var medlem i konstföreningen, det är givetvis det enklaste sättet att fixa ett möte på. Har man inte den turen så går det lätt att hitta konstföreningar i din närhet här.

Tavlorna jag sålde:

 

 

Skeppholmsbron,
2010

 
Kåkbrinken
2012

Dags för utställning!

Hjärtligt välkomna till lokalen på Hantverkargatan 55, 1/2 tr. ned. Karta
Stockholm, är en serie impressionistiska tuschmålningar av huvudstaden . Med Stockholms vatten och tuschets svärta fångar jag stadens ljus, och många nyanser.  Kan man inte komma på vernissagen så finns jag på plats fre-sön 10-20 om man vill träffa mig för att diskutera konst eller bara ta en kopp kaffe.
Läs mer om målningen Stortorget.

Välkommen…

Tanken med denna sida är att förmedla min konst samt välkomna dig att följa med på min resa. En resa genom det karga konstlanskapet med endast ett skralt CV och begränsad palett i bagaget. Målet med resan är etablera min konst och verka för konsten i nutiden, framför allt tusch och impressionism.
Jag har alltid haft lättare att uttrycka mig med bilder än med text. Hoppas att mina bilder talar för sig själva.
Men även om en bild må säga 1000 ord så kan det underlätta att förklara vad de 1000 orden betyder.
Tacksam för kommentarer under resans gång!
/David Öqvist