© 2010 . All rights reserved.

En tidlös bild av Stortorgets historia.

En gång i tiden var brunnen på stortorget den punkt från varifrån man mätte alla avstånd. Runt om i kungariket fanns stenar uppsatta som angav avståndet  till Stockholm (Stortorgets brunn).

Den skulle kunna ha målats för hundra år sedan, eller om 100 år.  Det tidlösa Stortorget i gamla stan som var platsen för Stockholms blodbad 1520 och är troligen Sveriges äldsta torg.

Orginalmålningen

stortorget1Det var ett riktigt ösregn som drabbade stortorget en varm Augustidag och tömde torget på folk, sånär som på en turistguide som trotsade regnet en stund. Guiden var huvudmotivet i orginalmålningen som för övrigt pryder omslaget till Mikael Fyrek’s album “A Thousand Years And One

Brunnen målades med en grov hästhårspensel. Regndropparna kastades på från avstånd för att få till känslan av ett flödande ösregn. Ett fantastiskt härligt sätt att skapa på.

Av någon anledning så tog jag bilder då och då på målningen vilket gör det möjligt att se hur verket kom till. Men frågan är om jag ska fortsätta att dokumentera arbetsprocessen vid kommande verk, eller kommer att det påverka resultatet?

/David Öqvist

process

Leave a Reply